Herdenking

Negen miljoen doden zijn er gevallen in de Eerste Wereldoorlog. Dat had een grote impact op vele families. Kinderen hadden geen vader meer, ouders verloren hun zonen, vrouwen verloren hun man en vrienden zagen hun makkers nooit meer terug. Hoe herdenken wij tegenwoordig alle gesneuvelde soldaten?

 

Last Post Ieper:

Elke dag om 20.00 uur blazen de leden van de Last Post Association een trompetsignaal. Vroeger gebruikten ze dit om de dag af te sluiten en tijdens het inspecteren van de posten. Tegenwoordig wordt he gebruikt als eerbetoon aan de gesneuvelde geallieerden soldaten. Het wordt gespeeld door de vrijwilligers van de brandweer. Zij spelen dit op een klaroen (vergelijkbaar met een trompet, maar dan zonder of met 1 ventiel). Mensen vinden het belangrijk om deze traditie te behouden, als eerbetoon aan alle in de Eerste Wereldoorlog gesneuvelde militairen. 

De leden van de lokale brandweer die de Last Post blazen.

 

De Menenpoort Ieper:

Bij de Menenpoort wordt elke avond de Last Post gehouden. Het is een indrukwekkende poort. De poort is helemaal bedekt met panelen waarop de namen ,de functies en afkomst (bij sommige) staan van de gesneuvelden soldaten die nooit zijn teruggevonden. In het midden voor de trappen staat ook een tekst die dient als een eerbetoon aan de gesneuvelde soldaten waarvan de lichamen niet meer gevonden zijn. Je ziet dan op de panelen dat de mensen afkomstig waren uit verschillende landen bijvoorbeeld Engeland, Canada, Schotland, Australië, Wales en Zuid-Afrika. Dit komt door de bondgenootschappen en door de koloniale achtergrond van Groot-Brittannië. Je zult hier alleen geen Duitse namen zien staan dat komt, omdat Duitsland de vijand was.

Het is erg indrukwekkend om al die namen te zien en het is een mooie poort.

De Menenpoort in Ieper.

De bovenkant van de Menenpoort.

 

Monument Belgische leger Ieper:

Dit monument is een eerbetoon aan alle gesneuvelde Belgische soldaten. Op elke pilaar is een soldaat afgebeeld die van elkaar gescheiden worden door drie poorten. In de middelste poort is een engel afgebeeld met daaronder en liggende leeuw. Boven de engel is een wapenschild afgebeeld.

Het Belgische monument.

 

Monument Franse leger Ieper:

Dit monument is een eerbetoon aan alle gesneuvelde Franse soldaten. Het is een grote witte paal die staat op trappen. Voorop de paal staat een beeld van een engel met een krans in haar handen. Bovenop de paal staat een wapenschil afgebeeld.

Het Franse monument.

 

Tyne Cot Ieper:

Tyne Cot is een Britse militaire begraafplaats. Het is de grootste militaire begraafplaats in Europa. Er liggen 11.957 lichamen begraven, waarvan er 8.369 niet geïdentificeerd zijn (dit wordt aangegeven op de grafsteen met een kruis). In het midden van de begraafplaats staan twee monumenten een groot standbeeld en een monument erachter. 

Achter in de begraafplaats staat een groot monument met inhammen, waarop 33.783 namen staan van soldaten die gesneuveld zijn maar die nooit meer teruggekeerd zijn naar huis. Ook staan er 1.176 Nieuw-Zeelanndse soldaten op het monument.

De muur met alle namen.

De begraafplaats Tye Cot.

Een boeket van klaprozen, het symbool van de Eerste Wereldoorlog.

 

Langemark Ieper:

Langemark is een Duitse militaire begraafplaats. Hier liggen 44.000 soldaten begraven, waarvan er 25.000 in een massagraf liggen.

Achterin bevinden zich betonnen blokken daarin zitten de studentengroepen (3.000 soldaten) zij werden als eerst naar het slagveld gestuurd in 1914. Om vervolgens oog in oog te staan met goed getrainde Britse soldaten, terwijl zij zelf maar twee keer met een geweer geoefend hadden. De Duitse studentengroepen waren kanonnenvoer voor de Britse soldaten.

Je komt binnen door een poort en dan kom je uit op de begraafplaats in het midden staat een monument. Wat opviel was dat er zo veel lichamen bij elkaar begraven lagen, veel waren daarvan niet geïdentificeerd.  

De Duitse begraafplaats, Langemark.

Een graf met drie onbekende soldaten.

Het monument op de begraafplaats.

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb