Ieper

foto van Ieper na de oorlog
Von Schlieffenplan
Duitsland wilde met behulp van het Von Schlieffenplan een tweefrontenoorlog voorkomen. Het Von Schlieffenplan hield in dat Duitsland als eerste Frankrijk via België aan zou vallen omdat Frankrijk eerder gemobiliseerd was dan Rusland. Duitsland zou dan eerst Frankrijk verslaan en kon zich daarna volledig op Rusland richten. Het plan mislukte doordat het Duitse leger werd tegengehouden vlak voor de Franse grens door het Franse, Britse en Belgische leger. België was in eerste instantie neutraal ,maar doordat Duitsland zonder toestemming over Belgisch grondgebied liep sloot België zich aan bij de tegenstander van Duitsland: de Geallieerden. De Duitsers groeven zich daarna in in hoge greppels en versterkten deze met zandzakken en prikkeldraad. De Fransen, Britten en Belgen deden hetzelfde en zo ontstond er een Loopgravenoorlog in West-België.

het Von Schlieffenplan
De loopgravenoorlog
Tijdens de loopgravenoorlog in West-België zijn er in totaal 3 grote slagen geweest bij Ieper.
De saillant bij Ieper, ook wel de Ieperboog genoemd, was een uitstulping in het westfront van de centralen. Rond deze plek werd nog jaren lang gestreden om Ieper.
De 1e slag om Ieper
Op 19 oktober 1914 vond de eerste slag on Ieper plaats. De Duitsers vielen aan door met een deel van hun leger naar de loopgraven van de geallieerden te marcheren. de geallieerden schoten de Duisters massaal dood. uiteindelijk besloten de Duitsers hun aanval te staken en zich terug te trekken in hun loopgraven. deze slag werd later bekend als de kindermoord van Ieper omdat veel jonge, Duitse, onervaren soldaten zijn neergeschoten
De 2e slag om Ieper
De 2e slag om Ieper vond plaats van 22 april 1915 tot 24 mei 1915. Het Duitse leger valt de geallieerden aan met behulp van gifgas. dit is een techniek die de mensen toen nog niet veel kende en hiervoor dus ook geen bescherming hadden. Door de gifgas aanval moeten de geallieerden zich een heel stuk terugtrekken. Doordat de geallieerden zich terugtrokken konden de Duitsers Langemark veroveren.
De 3e slag om Ieper
Op 31 juli 1917 begon de 3e grote slag om Ieper: de slag bij Passendale. Het Britse leger besloot een beslissende doorbraak bij Ieper te forceren. De Britten probeerden zich zo goed mogelijk voor te bereiden door bombardementen en door bijvoorbeeld de zwaarste kanonnen op te stellen. Toen de slag begon was het verzet van het Duitse leger sterker dan verwacht. door de steun van de Verenigde Staten later in deze slag kon Duitsland niet meer tegen de geallieerden op en gaven ze zich over op 11 november 1917.
De ondergrondse oorlog
Van 1915 to 1917 was er ook de ondergrondse oorlog. Deze oorlog ontstond doordat er tunnels werden gegraven van de ene linie naar de andere om mijnladingen tot ontploffing te brengen. De legers deden dit ondergronds via tunnels, omdat ze niet bovenlangs konden want dan werden ze gelijk neergeschoten. In 1917 eindigde deze oorlog en ging het weer verder boven de grond.
Maak jouw eigen website met JouwWeb